Voorkomen is beter dan genezen

De mond is een belangrijk deel van uw gezicht en valt daarom direct op. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een slechte adem of aanslag op de tanden. Gelukkig kunt u daar zelf een grote bijdrage aan leveren door uw gebit goed te onderhouden. En uiteraard kunnen onze mondhygiëniste of preventieassistentes u van advies dienen.

Tandplak en tandsteen

Tandplak is de grootste vijand van een gezond gebit. Uw mond zit vol bacteriën, die al vier tot twaalf uur na het poetsen een laagje vormen op de tanden en kiezen. Het plakt als het ware vast aan uw gebit. Deze plak kan de basis zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen, en kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

Wanneer de plak niet goed verwijderd wordt, gaat het zich steeds meer hechten aan het gebit. Door een chemisch proces wordt de plak op een gegeven moment keihard. Dat is tandsteen. Het gaat vaak gepaard met bloedend tandvlees en een slechte adem (halitosis), en kan op langere termijn zelfs tot het verlies van tanden en kiezen leiden. Dit proces heet parodontitis.

Reinigen

Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Bij de één ontwikkelt het zich veel sneller dan bij de ander. Wel is het in het algemeen zo dat mensen er meer last van krijgen naarmate ze ouder worden. Om te voorkomen dat plak zijn schadelijke werk kan doen, is het essentieel om minimaal één keer per 24 uur alle plak te verwijderen door twee keer per dag (liefst elektrisch) te poetsen, en één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen te reinigen met flossen, stoken of ragen. Klik op onderstaande buttons voor een handleiding.

U kunt dus veel zelf doen om uw gebit te onderhouden. Maar het is ook belangrijk minstens één keer per jaar naar de tandarts te gaan om uw gebit professioneel te laten reinigen en te laten onderzoeken. Als tijdens de controle blijkt dat uw mondhygiëne niet voldoende is, kan het zijn dat de tandarts u aanraadt om onze mondhygiëniste of één van onze preventieassistentes te bezoeken.

Mondhygiëniste

Als u in geringe mate last heeft van tandsteen, dan zal de tandarts dat zelf verwijderen tijdens de periodieke controle. Indien de tandarts parodontitis constateert, dan zal u worden doorverwezen naar de mondhygiëniste. Wat zij precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het probleem. Eerst wordt er een zogeheten parostatus gemaakt. Daarin wordt met behulp van röntgenfoto’s de conditie van het tandvlees en het botniveau rondom de tanden en kiezen vastgelegd. Met deze gegevens wordt er een behandelplan gemaakt. Als u veel tandsteen heeft of als het zich onder het tandvlees bevindt, dan zal het verwijderen ervan over het algemeen zo’n 45 minuten in beslag nemen. Soms zijn meer behandelingen nodig. Ook besteedt de mondhygiëniste ruime aandacht aan de nazorg. Dat houdt in dat u afspraken maakt tot ruim een jaar na behandeling om de situatie onder controle te houden. Al met al neemt de behandeling meestal 3 tot 5 afspraken in beslag.

Preventieassistente

Preventieassistentes zijn tandartsassistentes die een erkend diploma hebben behaald om eenvoudige handelingen uit te voeren om uw mondhygiëne te optimaliseren. Het gaat dan om:

  • voorlichting en behandeling bij tandvleesproblemen;
  • reiniging van tanden en kiezen die boven het tandvlees uitsteken en polijsten (rookaanslag verwijderen);
  • bleken;
  • sealen (beschermlaagjes aanbrengen op blijvende kiezen);
  • fluoride behandelingen;
  • advies over gebitsverzorging, ook voor mensen die speciale aandacht nodig hebben zoals zwangere vrouwen, hartpatiënten en diabeten;
  • advies over voeding bij tanderosie of regelmatig veel gaatjes.

Voorlichting

Zowel de mondhygiëniste als de preventieassistente helpen u bij het zelf leren verwijderen van plak. U krijgt voorlichting over hoe u het beste kunt poetsen, of welke tandenstokers of ragers u het best kunt gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt, kan het gaan bloeden bij gebruik van tandenstokers/ragers. Na een aantal weken verdwijnt de ontsteking en stopt het bloeden. Gebeurt dat niet, dan gebruikt u wellicht de verkeerde dikte. Als u last blijft houden, kunt u het advies krijgen een antiseptisch mondspoelmiddel te gebruiken. Soms is het noodzakelijk gedurende langere tijd met enige regelmaat terug te komen om uw klachten onder controle te krijgen.