Implantologie

Implantologie is het snelst groeiende onderdeel van de tandheelkunde. Wanneer er een tand of kies mist, kan een implantaat in de kaak worden geplaatst. Dat is een kunstwortel, meestal vervaardigd uit Titanium, die dient als nieuw fundament voor een kroon, brug of een gedeeltelijk kunstgebit.

De behandeling zal zo’n 45 tot 90 minuten in beslag nemen. Het tandvlees wordt op de plek waar het implantaat komt opgeklapt, waardoor het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens wordt daar een gaatje in geboord. Daarna moet het kaakbot zich hechten aan het implantaat. Dat duurt meestal zo’n drie maanden. Een implantaat kan geplaatst worden direct na het trekken van een tand of kies. Een kunststof tand (tijdelijke kroon) kan gelijk worden vervaardigd zodat u met een vaste tand naar huis gaat en geen uitneembare prothese hoeft te dragen. Na drie tot zes maanden wordt een definitieve keramische kroon op uw tand of kies gezet. Bij vervanging van een enkele tand zal er op het implantaat een kroon gemaakt worden. Bij vervanging van meerdere tanden zal er meestal een brug geplaatst worden, maar het is ook mogelijk dat het implantaat dient om een uitneembare constructie, vaak een frameprothese, te ondersteunen. Bij vervanging van alle tanden in een kaak kan de opbouw bestaan uit een vaste brug of een uitneembare prothese die verankerd wordt op de implantaten.

Wanneer er voldoende bot en tandvlees aanwezig zijn, zal de behandeling niet veel klachten opleveren. Uitgebreidere ingrepen kunnen enkele dagen napijn geven. Als de implantaten onder een kunstgebit zijn geplaatst, kan het tandvlees één tot twee weken gevoelig zijn.

Overige behandelingen