Kronen

Een kroon is een kapje dat wordt vastgelijmd over een afgeslepen tand of kies. Zo’n kroon kan nodig zijn als door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan, waardoor een vulling niet meer voldoende houvast geeft. Ook kan het gebruikt worden om het uiterlijk te verbeteren. Dan gaat het vaak om het vervangen verkleurde of slecht gevormde tanden en kiezen.

Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet. Ze zijn goud- of zilverkleurig en worden daarom alleen op de achterste kiezen in de mond geplaatst. Bij een metaal-porseleinen kroon bestaat de basis uit metaal. Daar overheen wordt een dun laagje porselein aangebracht. Zo krijgt de kroon een tandkleurig aanzicht.

Kronen worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Daarom zijn meestal twee, en soms drie, behandelingen nodig. Bij de eerste behandeling wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken. Daarna wordt er een afdruk van het gebit gemaakt met een afdruklepel. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van zogenaamde mondscanners, die de taak van de afdruklepels overnemen. Dan wordt er een soort driedimensionale foto gemaakt van de behandelde kies. De afdruk of foto wordt verzonden naar het tandtechnisch laboratorium, die de kroon op maat maakt. Dat duurt meestal één of twee weken. Is de kroon klaar, dan komt u terug voor de vervolgbehandeling. Daarbij lijmen we de kroon vast op de afgeslepen tand of kies. Tussen de eerste en tweede behandeling plaatsen we een tijdelijke noodkroon. Die zit minder vast en is niet zo sterk als de echte kroon. Pas daarom op met het eten van harde of kleverige producten.

Kronen zijn kwetsbaar bij de randen. Daar kan makkelijk tandplak achterblijven. Het is dan ook belangrijk het tandvlees rondom de kroon of brug goed te reinigen. Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt, is het verstandig ons te bellen.

Overige behandelingen