Bleken

Bleken van tanden heeft als doel de tandkleur witter te maken. Veel mensen beschouwen witte tanden als een aantrekkelijk deel van de glimlach. Het melkgebit van een kind is witter dan een volwassen gebit. Naarmate de leeftijd stijgt zal het volwassen gebit donkerder worden.

Tanden bleken is volstrekt veilig. Een glas sinaasappelsap tast het glazuur meer aan dan een volledige bleekbehandeling. Er moet echter wel rekening worden gehouden met eventueel aanwezige vullingen in de fronttanden. Deze zullen niet meebleken en zullen bij een te groot kleurverschil vervangen moeten worden.

Bleken kan thuis of bij de tandarts. Er is ook een onderscheid tussen het bleken van goede tanden en tanden die geen zenuw meer hebben. Bleken thuis gebeurt door middel van op maat gemaakte bleeklepels gevuld met een gel, die de tanden witter maakt. Het actieve bestanddeel in de gel (carbamide-peroxide) verwijdert de meeste verkleuringen door een subtiel proces dat de tanden bleekt. Voordat u met bleken kunt beginnen, krijgt u een controle van uw gebit en tandvlees. Is alles in orde, dan maken we afdrukken van uw gebit. Na een week kunt u dan de op maat gemaakte bleekset bij ons afhalen. De preventieassistente polijst uw gebit en u krijgt een uitvoerige instructie hoe u te werk moet gaan. Bij het bleken bij de tandarts wordt de gel toegepast in combinatie met een bleeklamp of een laser. De procedure neemt een aantal uren tijd in beslag.

Bij het bleken van ontzenuwde tanden worden deze tanden, in tegenstelling tot het bleken van goede tanden, van binnen naar buiten gebleekt door het tijdelijk aanbrengen van een bleekstof in de pulpaholte. Deze zal dan na enkele herhalingen van binnenuit op de juiste kleur komen, waarna er weer een vulling geplaatst kan worden. Als dit uiteindelijk nog niet tot het gewenste resultaat leidt, moet er aan een facing worden gedacht.
Na het bleken kunnen uw tanden een aantal dagen wat gevoeliger zijn voor temperatuursverschillen. Ook wordt aangeraden om de eerste week geen koffie, thee, wijn en sigaretten te gebruiken.

Overige behandelingen