Parodontitis

In tandplak zitten bacteriën die kunnen leiden tot ontstoken tandvlees. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot, waardoor het tandvlees loslaat van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaan ruimtes (pockets) tussen het gebit en het tandvlees. De tandplak verkalt tot tandsteen. In deze pockets vormt zich weer tandplak, waardoor de ontsteking nog verder het bot ingaat en de ruimtes steeds groter worden. De proces heet parodontitis. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Parodontitis geeft geen pijnklachten. Daarom merken mensen vaak niet dat ze er last van hebben. Toch zijn er wel enkele verschijnselen die op parodontitis wijzen. Bloedend tandvlees is meestal een teken dat het ontstoken is. Bij een verder gevorderd stadium komen wortels gedeeltelijk bloot te liggen, waardoor tanden en kiezen gevoeliger worden. Ook leidt parodontitis vaak tot een vieze smaak of slechte adem.

Parodontitis is te voorkomen door uw mond goed te reinigen. Wanneer u echter last heeft van tandsteen, dient dat te worden verwijderd. Bij weinig tandsteen zal de tandarts dat zelf verwijderen tijdens de periodieke controle. Bij parodontitis zal de tandarts u doorverwijzen naar onze mondhygiëniste.

Flapoperatie

Het kan voorkomen dat de tandarts of preventieassistent erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet volledig kan reinigen. Dan is een flapoperatie nodig. Hierbij wordt het tandvlees losgemaakt en opzijgeschoven. Daardoor kan alle plak en tandsteen goed worden verwijderd. Na de operatie wordt het tandvlees gehecht en soms wondverband aangebracht. Dat wordt na één tot twee weken verwijderd. Het kan dan nog een week duren voordat de wond helemaal genezen is.

Overige behandelingen