Extractie

Indien er één of meer tanden en/of kiezen zijn getrokken, is het verstandig om na de behandeling het meegekregen gaasje een half tot een heel uur op de wond te houden en stevig dicht te bijten. Mocht de wond later nog wat nabloeden, doe dan wederom een gaasje op de wond en bijt nog een half uur dicht. De wond geneest het best wanneer het bloed goed kan stollen. U mag de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden weer gewoon poetsen, behalve waar het pijn doet of waar de wond zit. Als aanvulling kunt u de mond spoelen met lauw water waarin wat zout is opgelost.
Soms is de wond gehecht. Het hierbij gebruikte draad lost vanzelf op, tenzij de tandarts u vertelt dat dit niet het geval is; dan krijgt u een nieuwe afspraak voor het verwijderen van de hechting.

Als de verdoving is uitgewerkt kunt u alles weer eten en drinken, maar liever een beetje aan de andere kant. Het mag niet te warm of te koud zijn. Alcohol is een bloedverdunner en kan het stollingsproces vertragen, dus liever geen alcohol nuttigen die dag.  Alcohol en roken vertragen het genezingsproces en kunnen de pijn doen toenemen. Na de behandeling kunt u pijn krijgen en een gezwollen gezicht. Dit is normaal en u kunt hier tot ongeveer vijf dagen na de behandeling last van blijven houden. Om een eventuele zwelling te verminderen kunt u de eerste dag het gezicht wat afkoelen. U doet een paar ijsklontjes in een plastic zakje en stopt dit in een washandje. Houd het washandje tegen het gezicht, op de plaats waar u behandeld bent. Maak het gezicht niet al te koud, want hierdoor kan de zwelling toenemen. De pijn kunt u tegengaan met een pijnstiller (liever geen aspirine). Dit is te verkrijgen bij apotheker en drogist.

Indien het bloeden niet stopt, er zwelling optreedt, de wond een ‘kloppende pijn’ geeft, pijnstillers niet helpen of als de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 39 °C, neem dan contact met ons op.

Overige